Anak Hilang Dihanyut Tsunami 10 Tahun Lalu Ditemui Semula | KAKI PALU

Anak Hilang Dihanyut Tsunami 10 Tahun Lalu Ditemui Semula

Share on Google Plus
SEORANG budak perempuan yang hilang dalam tragedi tsunami pada 2004 ketika berusia empat tahun dipertemukan semula dengan keluarganya selepas 10 tahun terpisah.
Raudhatul Jannah, 4, dan abang lelakinya terpisah dari ibu bapa mereka apabila bencana tsnami di Lautan Hindi melanda kampung halaman mereka pada 26 Disember 2004.
Ibu bapa Raudhatul mencari anak-anak mereka berbulan-bulan, tetapi takut tidak dapat menemuinya.
Beberapa tahun selepas itu, bapa saudara Raudhatul berkunjung ke sebuah pulau lain di mana menemui seorang budak perempuan yang difikirkannya adalah anak saudaranya.
Bapa saudaranya kemudian memberitahu Ibu Raudhatul yang masih berduka dengan kehilangan kedua-dua anaknya segera menyedari budak perempuan itu adalah anaknya, yang kini berusia 14 tahun.
Dikatakan bahawa Raudhatul terselamat dalam tragedi itu dengan memaut pada sebatang kayu dihanyutkan sehingga kepulauan terpencil di barat daya kampung halamannya, di mana dia dibesar selama 10 tahun oleh ibu kepada seorang nelayan yang menemuinya..
Ibu Raudhatul, Jamaliah memberitahu DPA: "Saya dan suami amat gembira kerana kami telah berjumpanya. Ini adalah keajaiban Tuhan.
"Jantung saya berdegup kencang apabila bertemu dengannya. Saya peluk dia dan dia peluk saya kembali, dan dia begitu selesa berada di pangkuan saya," tambahnya.
Raubhatul yang mempunyai masalah pembelajaran ekoran trauma yang dialaminya akibat tsunami, kini tinggal bersama keluarganya di Meulaboh.
Jamaliah berkata, dia sanggup untuk melakukan ujian DNA bagi membuktikan bahawa Raudhatul semenangnya adalah anak perempuannya.
Keluarga itu berharap agar abang Raudhatul yang turut hilang dalam insiden tsunami itu ketika berusia tujuh tahun, dapat ditemui semula. - metro.co.uk


Share on Google Plus

About Admin

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment