7 Jenama Antarabangsa Ini Sebenarnya Buatan Rakyat Malaysia | KAKI PALU

7 Jenama Antarabangsa Ini Sebenarnya Buatan Rakyat Malaysia

Share on Google PlusJika selama ini korang terlalu mementingkan jenama dan barangan luar negara, mungkin korang perlu berfikir sekali lagi selepas lihat jenama-jenama terkemuka ini sebenarnya dimiliki oleh orang Malaysia ini.

1. BONIARamai yang menyangka Bonia adalah produk Italy. Mungkin kerana namanya yang seakan-akan nama dari Italiy.

Sememangnya jenama Bonia sangat dikenali. Lagi-lagi kualiti produk yang dipersembahkan oleh jenama ini setaraf produk terkemuka antarabangsa. Ini adalah produk yang boleh dibanggakan. Produk Bonia berinspirasikan hasil rekaan dari Italy.

2. San Francisco Coffee

Bermula pada tahun 1997. Restoran ‘coffee’ ini dimiliki oleh Lyndarahim Ventures Sdn. Bhd. dibawah Datuk Abdul Rahim Zin.

3. The Manhattan Fish Market
Nama restoran ini sudah tidak asing lagi dikalangan rakyat Malaysia. Restoran ini yang popular ini bukan dari Manhattan yer. Ianya diasaskan oleh George Ang and Dr. Jeffrey Goh, rakyat Malaysia.


4. Fipper


Ini merupakan selipar yang menjadi pilihan zaman ini kerana keselesaan dan reka bentuknya yang simple tapi cantik. Ramai menyangka ianya berasal dari California, sebaliknya syarikat Fipper ini milik orang Malaysia. Pengasasnya adalah Jack Lim yang mula mencipta jenama ini pada.

5. OGAWA


Siapa sangka nama jenama yang berasaskan bahasa Jepun ini adalah milik orang tempatan. Pengasasnya ialah Wong Lee Keong and Lim Poh Khian. Mereka mencipta peralaan mengurut ini sejak 1996 hingga ianya kini dikenali umum.

6. Beryl’sSatu lagi produk tempatan yang popular iaitu coklat Beryl’s. Namanya diambil semperna nama klasik bagi kanak-kanak perempuan yang bermaksud batu permata jenis bersih dan cerah. Bagi ahli geologi pulak, beryl adalah mineral yang terdiri daripada beryllium aluminium cyclosilicate.

7. Vochelle

Selain dari Beryl’s, ramai guna yang menyangkakan Vochelle juga jenama dari antarabangsa.

Vochelle diedarkan oleh Maestro Swiss,  sebuah syarikat yang pesat berkembang dalam pengilangan, penjualan dan pemasaran dalam industri makanan dan minuman kat Malaysia. Ibu pejabat dan kilangnya bertapak kat Pulau Pinang tapi Pejabat Jualan dan Pemasarannya kat Petaling Jaya.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment