Mahu Optimumkan Liter Kereta Anda? Amalkan 5 Tips Ini | KAKI PALU

Mahu Optimumkan Liter Kereta Anda? Amalkan 5 Tips Ini

Share on Google Plus1) Isi Minyak perlahan-lahan

Anda kena isi minyak perlahan-lahan supaya petrol dapat masuk ke tangki dengan sepenuhnya. Pastikan anda kawal picu yang ditarik ketika isi minyak secara separa penuh. Cara ini dapat mengurangkan wap untuk keluar bersama dengan petrol sekaligus boleh mejimatkan petrol anda.

Semua hos di pam mempunyai saluran pulangan wap. Jika ada mengepam pada kadar yang cepat, ada cecair yang masuk ke dalam tangki anda akan menjadi wap. Wap itu akan disedut balik kembali ke dalam tangki simpanan bawah tanah.
2) Isi minyak semasa tangki separa penuh

Makin banyak minyak dalam tangki, makin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap. Jadi, anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

Sebabnya adalah apabila lebih petrol ada di dalam tangki maka makin kurang udara mengisi ruang yang kosong.

Petrol sebenarnya menyejat lebih cepat daripada apa yang kita bayangkan. Tangki minyak kereta mempunyai bumbung terapung di dalamnya. Bumbung ini berfungsi sebagai pelepasan sifar di antara petrol dan atmosfera. Bagi mengurangkan penyejatan.
3) Isi minyak ikut liter

Pastikan isi minyak ikut liter tau, bukan wang ringgit.

Contohnya: Isi petrol 20 liter jadi bayarannya RM46 ringgit, lebih baik daripada korang nak isi RM40 tapi liternya cuma 15.7894737. Sedangkan nozzle hanya menyukat sehingga 2 tempat perpuluhan sahaja.
4) Isi minyak pada waktu pagi atau pada suhu yang sejuk.

Pastikan isi minyak pada waktu pagi atau malam kerana kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu suhu yang panas sekiranya korang isi pada suhu yang panas, wap petrol akan keluar dari tangki minyak kenderaan korang. Fungsi ini juga sama digunakan untuk mengisi minyak kapal, suhu akan diambil sebelum mengisi minyak kerana kapasiti minyak yang berubah mengikut suhu.
5) Jangan isi minyak ketika trak petrol sedang mengepam minyak

Lika anda terlihat ada trak petrol sedang pam minyak ke tangki simpanan bawah tanah di stesen petrol, JANGAN ISI MINYAK, kerana anda mungkin akan mengisi kotoran ke dalam tangki minyak kereta anda. Apabila proses mengisi semula minyak dari lori tangki ini ke dalam tangki penyimpanan, petrol dalam tangki penyimpanan bawah tanah itu mungkin telah dikacau menyebabkan mendapan-mendapan bawah tangki minyak simpana itu masuk dalam kereta anda.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment