Pengguna Android Lebih Jujur Dari Pengguna iPhone - Kajian | KAKI PALU

Pengguna Android Lebih Jujur Dari Pengguna iPhone - Kajian

Share on Google Plus
GAMBAR HIASANAdakah anda pengguna iPhone? Anda perlu rasa bimbang selepas membaca kajian ini!

Menurut laporan Tribune.com, satu kajian terbaru mendedahkan, pengguna iPhone mempunyai tahap kejujuran lebih rendah berbanding pengguna Android.

Bukan itu saja, pengguna iPhone juga bersikap angkuh dan tiada sifat rendah diri.

Ia berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Universiti Lincoln, Universiti Lancaster, dan University of Hertfordshire, ke atas 500 responden selepas ditanya tentang diri mereka dan sikap yang berkait rapat dengan telefon pintar mereka.

Pengguna iPhone hanya pentingkan status & lebih emosi

Kajian juga mendapati, pengguna iPhone juga lebih cenderung untuk melihat telefon mereka sebagai simbol status berbanding pengguna Android.

Pengguna iPhone juga dikatakan lebih emosi dan lebih cenderung untuk ekstrovert.

Pengguna Android kurang berminat dengan kekayaan & lebih jujur

Di samping itu, kajian ini mendapati, pengguna Android kurang berminat dengan kekayaan dan status sosial dan lebih jujur.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cyberpsychology, Behaviour, and Social Networking, juga menunjukkan kebarangkalian pengguna Android untuk melanggar peraturan demi kepentingan peribadi agak kurang berbanding pengguna iPhone.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment