"Tanggal Baju, Tinggal Bra Saja" - Undang Undang Baru Temuduga Pramugari Malindo Air | KAKI PALU

"Tanggal Baju, Tinggal Bra Saja" - Undang Undang Baru Temuduga Pramugari Malindo Air

Share on Google PlusSyarikat penerbangan hibrid pertama negara, Malindo Air hari ini dikecam teruk setelah terpalit dalam kontroversi selepas dilaporkan telah meminta calon temuduga untuk menanggalkan baju semasa sesi temuduga pada 11 Mac yang lalu.


Malindo Air wajibkan calon pramugari yang datang temuduga untuk tanggal baju dan hanya berpakaian baju dalam, sebagai memenuhi syarat periksa tubuh badan syarikat penerbangan itu.


Peraturan ini diperkenalkan kerana pakaian seragam rasmi mereka yang diperbuat daripada bahan yang jarang. Selain itu, belahan pada bahagian kain juga terlampau tinggi menjadi salah satu faktor untuk syarikat terbabit untuk memeriksa calon sekiranya mereka mempunyai parut, jerawat atau tatu yang boleh dilihat melalui pakaian seragam.
Bagaimanapun, calon berkenaan hanya diminta untuk menanggalkan baju dan bukannya coli, seperti yang didakwa oleh para pengadu yang menghadiri sesi temuduga berkenaan.


Pramugari Malindo Air memakai pakaian seragam sama ada baju putih yang berkolar tinggi atau kebaya putih yang dipadankan dengan kain sarung.


Malindo Air wajibkan calon pramugari tanggal baju datang temuduga.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment