9 Perkara Pelik Ini Hanya Ada Di Jepun Sahaja! | KAKI PALU

9 Perkara Pelik Ini Hanya Ada Di Jepun Sahaja!

Share on Google PlusJepun memang terkenal dengan perkara pelik. Bukan sahaja pelik, tapi kadang-kadang tak boleh terima akal. Mengarut sangat!

Kami senaraikan 9 perkara yang anda hanya dapat lihat di Jepun sahaja, memang tiada di negara lain.
1. Jalan tiada nama


Jangan terkejut. Memang betul! Di Jepun, memang susah nak cari papan tanda untuk nama jalan. Memang terpaksa tanya orang, kalau tak memang sesat.
2. Sewa tetamu perkahwinan


Ini merupakan salah satu kerjaya di sana ialah dengan menyediakan perkhidmatan sewa tetamu perkahwinan. Hanya perlu bayar jika perlukan tetamu untuk perkahwinan. Memang pelik!
3. Cuddle Kafe


Kisah ini pernah jadi viral pada tahun 2012 dan masih lagi diteruskan. Mereka yang kesunyian boleh datang ke sini untuk mendapatkan pelukan. Tapi untuk hubungan intim dilarang sama sekali.
4. Anak angkat orang dewasaSelalunya kalau nak ambil anak angkat sejak dari bayi lagi. Tetapi di sana, orang dewasa boleh dijadikan anak angkat. Biasanya, untuk mewarisi perniagaan bagi mereka yang tiada anak.
5. Bos galakkan tidur di tempat kerja


Di Jepun, mereka hidup untuk bekerja. Kadang-kadang perlu bekerja sehingga 19 jam. Jadi, di waktu siang, majikan akan benarkan pekerja untuk tidur di meja.
6. Mesin untuk tangkap udang hidup


Selalunya kalau nak makan udang perlu pergi ke pasar. Tapi di sana siap ada mesin layan diri untuk tangkap udang hidup.
7. Punggung wanita disana lain dari yang lain


Wanita Jepun biasanya tidak mempunyai bentuk badan dan tiada punggung. Jadi, untuk nampak menarik, mereka akan letakkan sesuatu pada punggung mereka.
8. Mereka tidak menerima tip servis


Jepun terkenal dengan adab sopan santun. Negara lain akan berikan tip untuk setiap servis. Tetapi di Jepun, mereka tidak akan menerima sebarang tip.
9. Wujud pekerjaan tolak penumpang


Disebabkan kepadatan di sana, wujud pekerjaan tolak penumpang ke dalam kereta api.Jepun mempunyai sistem transit yang paling menepati masa di dunia. Bukan itu sahaja, semua pekerja menepati masa.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment