Cara Hilangkan Jerawat Belakang Badan | KAKI PALU

Cara Hilangkan Jerawat Belakang Badan

Share on Google Plus
Jerawat pada belakang badan sememangnya tidak kelihatan tetapi ketika kita melakukan aktiviti yang memerlukan pakaian terbuka contohnya berenang, jerawat pastinya akan tampak juga.

Jerawat ini benar-benar sangat mengganggu serta boleh mengurangkan keyakinan diri. Bagaimana mengatasi jerawat belakang badan ini?

Mandi dengan kerap

Kena mandi dengan kerap supaya kulit bersih dan liang-liang kulit akan segar setiap masa. Jadi tak ada lah longgokan minyak dan kotoran tersumbat.

Tukar sabun mandi

Salah satu sebab jerawat naik disebabkan sabun badan yang korang pakai tak sesuai dengan kulit. Gunakan sabun yang sudah dibuktikan secara klinikal bukan sekadar wangi semata-mata.

Minum air dengan banyak

Minum air bagus untuk apa sahaja! Minum air dengan banyak supaya ia membantu mengeluarkan toksin dalam badan tu.

Tukar detergen

Baju yang kita pakai pun main peranan juga tau. Kalau salah guna detergent, jadi bergesel pula dengan kulit badan kita. Itu yang berlakunya pertumbuhan bakteria pada kulit.

Gunakan minyak tea tree

Minyak tea tree ni memang elok. Tak kisah lah apa jenis jerawat pun sapu sahaja kerana ia mengandungi ciri-ciri anti bakteria dan anti kulat.

Sapukan gel aloe vera

Aloe vera pun bagus untuk kulit kita. Ia mengurangkan dan melegakan kerengsaan dan kemerahan disebabkan jerawat.

Pakai pakaian yang longgar

Pakaian yang ketat pun jadi punca jerawat naik kat badan tau. Pakai pakaian yang longgar supaya ada pengudaraan pada kulit badan kita.

Sumber: Wanista , Era.Fm


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment