Gaduh Di Surau Austin Perdana Sebab Kurang Toleransi, Sensitiviti | KAKI PALU

Gaduh Di Surau Austin Perdana Sebab Kurang Toleransi, Sensitiviti

Share on Google Plus
Kurang toleransi dan sensitiviti antara kaum dan agama dalam kalangan golongan muda dipercayai punca kekecohan berlaku di Surau Austin Perdana, Taman Austin Perdana selepas solat Jumaat, semalam.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, selain itu rendahnya ilmu dan pengetahuan anak muda berkaitan sensitiviti agama dan kaum menyebabkan masalah itu berlaku.

"Golongan muda tidak tahu apa yang berlaku pada 13 Mei 1969... mereka sepatutnya ambil tahu supaya kejadian sama tidak berulang.

"Kejadian yang berlaku semalam disebabkan pemuda itu membunyikan hon ketika jemaah solat Jumaat hingga mengganggu ketenteraman, bayangkan jika ia berlaku di seluruh negara secara serentak boleh jadi seperti 13 Mei (1969).

"Sebagai penduduk negara majmuk, kita perlu mempunyai ilmu berkaitan sensitiviti agama dan bangsa bagi mengelak kejadian sama berulang," katanya pada sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Palang Merah Sedunia di Bangunan Palang Merah JohorBahru di sini, hari ini.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment