Gerakan Antarabangsa Memurtadkan Melayu di Kedah Semakin Berleluasa

Share on Google Plus
Meskipun menyebarkan dakyah agama Kristian untuk memurtadkan umat Islam adalah menjadi suatu kesalahan di Malaysia dan berisiko untuk dijatuhkan hukuman sekiranya didapati bersalah, namun hasilnya amat berbaloi, menurut International Christian Association (ICA), sebuah gerakan dakyah Kristian antarabangsa.

ICA mendedahkan kejayaan dua orang pendakyah organisasi tersebut dalam misi memurtadkan seorang penduduk negeri Kedah yang beragama Islam. Kedua-dua pendakyah yang berani tersebut dibiayai ICA untuk menyebarkan dakyah Kristian ke seluruh Malaysia.

Pada awalnya, kedua-dua pendakyah Kristian tersebut menziarahi sebuah keluarga yang telah murtad untuk memeluk agama Kristian. Daripada perawakan, keluarga tersebut masih mengekalkan identiti dan penampilan sebagai sebuah keluarga Muslim meskipun telah memeluk agama Kristian lebih daripada empat tahun.

Kedatangan pendakyah-pendakyah tersebut adalah untuk memberi semangat kepada keluarga tersebut memandangkan mereka tinggal di kampung yang dihuni oleh penganut-penganut agama Islam yang radikal.

Kebetulan pada ketika itu, abang ipar kepada ketua keluarga tersebut ada di rumah itu. Jadi, pendakyah-pendakyah Kristian itu tidak melepaskan peluang untuk menarik beliau untuk murtad meninggalkan agama Islam untuk memeluk agama Kristian. Kedua-dua pendakyah tersebut sendiri tidak menyangka betapa mudahnya lelaki tersebut memilih untuk murtad dan memeluk agama Kristian setelah mereka memberitahunya bagaimana hidup mereka berubah menjadi baik setelah memeluk agama Kristian.


Pengalaman memurtadkan satu demi satu keluarga Islam di Kedah ini dimuatkan dalam laman web ICA. Kemasukan mereka melalui pelbagai bentuk penyamaran disebalik badan kebajikan dan beberapa taktik lain bagi menjalankan kerja-kerja evangelikal dan pendakyahan Kristian ini, tidak disedari pihak berkuasa.

Kedah merupakan antara negeri Melayu terbesar di Malaysia.

Sebagaimana yang dinyatakan sebelum ini, usaha memurtadkan umat Islam di negeri Melayu yang dianggap lebih kuat pengamalan Islam mereka, dianggap semakin berbaloi berikutan kejayaan demi kejayaan yang sedang mereka perolehi jika dibandingkan dengan risiko yang mereka hadapi.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment