Halimah Yacob Bakal Presiden Singapura? | KAKI PALU

Halimah Yacob Bakal Presiden Singapura?

Share on Google Plus
Speaker Parlimen Singapura, Halimah Yacob hari ini memaklumkan sedang memikirkan untuk bertanding bagi jawatan Pre­siden negara ini.

Katanya, jawatan berkenaan merupakan tanggungjawab besar dan merupakan institusi penting di negara malah tidak boleh dianggap perkara ringan.

“Saya sedang memikirkan untuk bertanding bagi jawatan Presiden namun tanggungjawabnya sangat berat justeru saya sedang memikirkannya dan memerlukan masa untuk itu,” katanya yang dilaporkan oleh portal Channel News Asia.

Menurut Halimah, pada masa ini beliau mempunyai banyak tugas sebagai Speaker dan anggota Parlimen yang dianggap sangat penting buat dirinya.

“Saya perlu mendapatkan nasihat keluarga, rakan seper­juangan. Perkara ini bukan boleh cakap sahaja dan diputuskan sendirian,” katanya kepada wartawan.

Beliau membuat kenyataan itu selepas pada Selasa lalu, Pengerusi Bourbon Offshore Asia, Farid Khan Kaim Khan, 62, secara rasmi mengumumkan untuk bertanding jawatan itu.

Dalam pada itu, Farid Khan mengalu-alukan hasrat Halimah untuk bertanding jawatan berkenaan menjelang Pilihan Raya Presiden.

Beliau mempunyai syarikat yang mengendalikan lebih 500 kapal pada tahun lalu dan mempu­nyai 9,300 kakitangan di 45 negara.

Farid Khan menegaskan beliau yakin layak sebagai calon kaum Melayu untuk bertanding jawatan berkenaan walaupun pada kad pengenalannya tertera identiti sebagai Pakistan.

Seorang lagi calon yang akan bertanding bagi jawatan itu ialah Ketua Eksekutif Second Chance Properties, Mohamed Salleh Marican, 67.

Pilihan raya itu dijangka diadakan pada September ini.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment