PenangPac Dikecam Berhubung Tayangan Gay Malam Esok | KAKI PALU

PenangPac Dikecam Berhubung Tayangan Gay Malam Esok

Share on Google Plus
Cubaan sebuah pusat teater Performing Arts Centre of Penang (Penangpac) menayangkan filem bertemakan gay malam esok mencetuskan kemarahan pelbagai pihak yang meluahkan rasa tidak puas hati menerusi laman sosial.

Menurut laporan Penangpac akan menayangkan filem berjudul Lost In Paradise itu selama dua jam di Straights Quay Tanjung Tokong, di sini bermula pukul 8 malam esok.

Filem tersebut itu mengisahkan percintaan tiga segi antara tiga lelaki dan berlatarbelakangkan sindiket pelacuran kaum sejenis di Ho Chi Minh.

“Filem yang diberi jolokan nama ‘filem gay pertama di Vietnam’ oleh Agence France-Presse itu pernah menjadi tayangan pembuka di Festival Lesbian dan Gay di Hong Kong pada 2010.

“Sebuah portal berita komuniti gay antarabangsa pernah mendedahkan filem ini banyak memuatkan babak lelaki kacak bertubuh sasa yang mendedahkan tubuh dalam posisi mengghairahkan untuk membangkitkan nafsu para penonton,” ujar laporan tersebut.

Sementara itu seorang aktivis politik, Muhsin Lateef ketika dihubungi MassaTV berkata dia sama sekali tidak menyangka Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyokong gerakan LGBT.

Muhsin turut memuatnaik keratan akhbar yang memaparkan laporan Penangpac menerima sumbangan sebanyak RM100,000 dari kerajaan negeri Pulau Pinang.

Menurutnya beberapa buah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) merancang untuk mengadakan bantahan aman di Straights Quay Tanjung Tokong bagi membantah cubaan menayangkan filem itu.

Seorang pembaca, Airul Nizam berkata, dia berasa bimbang masa hadapan generasi akan datang dan meminta rakyat menolak kepimpinan DAP Pulau Pinang yang disifatkannya sebagai sewenang-wenangnya meluluskan tayangan tersebut.

“Selamatkan masa depan anak-anak kita, agama Islam dan kedaulatan Malaysia dengan #tolakDAP,” tulisnya.

Tinjauan di laman web Penangpac pula mendapati, Penangpac telah menukar tontonan tersebut kepada filem bertajuk West Side Story.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment