Petai Sembuhkan Sakit? Pakar Perubatan Sanggah [VIDEO] | KAKI PALU

Petai Sembuhkan Sakit? Pakar Perubatan Sanggah [VIDEO]

Share on Google Plus
Seorang pakar perubatan menyanggah dakwaan seorang lelaki yang mendakwa petai mampu menyembuhkan pelbagai penyakit.

Pakar perunding perubatan dan nefrologi berkata petai tidak menyembuhkan penyakit tetapi hanya menyebabkan kencing berbau, lapor Sinar Harian.

“Kawalan kencing manis bukan dilihat dengan satu bacaan darah sahaja. Kami juga melihat bacaan HbA1C, purata kawalan selama tiga hingga empat bulan.

“Kalau buah pinggang dah rosak macam kata pesakit dialisis dalam video ini, memang bacaan gula turun sebab insulin berada dalam badan lebih lama sebab tiada proses ‘breakdown’ oleh buah pinggang yang telah rosak,” kata Dr Rafidah Abdullah.
Lelaki itu mendakwa penyakit buah pinggang, kencing manis dan gout yang dihidapinya kian sembuh dengan memakan beberapa butir petai setiap hari.

Dakwaan dalam rakaman berdurasi kira-kira dua minit ditonton lebih 12,000 pengguna Facebook sejak kelmarin.

Rafidah, timbalan pengerusi Persatuan Medical Tweet Malaysia itu juga mengingatkan dialisis tidak boleh dikurangkan sesuka hati kerana boleh beri kesan buruk.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment