6 Kebaikan Buah Durian Yang Ramai Tak Tahu! | KAKI PALU

6 Kebaikan Buah Durian Yang Ramai Tak Tahu!

Share on Google Plus
Baru-baru ni ramai pulang hampa kerana tidak dapat menikmati buah durian di festival Kendurian di Shah Alam, gara-gara buah tersebut belum masak.

Tapi setiap kali festival durian diadakan, memang ramai yang sanggup turun padang untuk menikmatinya.

Selain rasanya yang sedap, ini antara kebaikan buah durian yang ramai tak tahu!1. MENURUNKAN KADAR KOLESTEROL
Durian mempunyai kandungan zat Organosulfur yang baik untuk menurunkan kolesterol. Organosulfur juga berfungsi sebagai anti antioksida serta anti radang.


2. MENCEGAH PENYAKIT KANSER
Kandungan Phytonutrient pada buah durian mencegah penyebab kanser. Ia juga berfungsi meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta mencegah penyakit katarak dan menurunkan risiko penyakit diabetes, kanser, tekanan darah tinggi serta jantung.


3. MENCEGAH KEMURUNGAN
Buah durian mempunyai kandungan Tryptopan yang berfungsi membentuk melatonin, serotonin serta niasin yang dapat mencegah stres, kemurungan dan susah tidur (insomia).


4. MENCEGAH PENYAKIT ANEMIA
Buah durian mempunyai zat besi tinggi yang dapat merangsang pengeluaran haemoglobin yang ada didalam darah dan mencegah terjadinya penyakit anemia.


5. DAPAT MEREDAKAN SAKIT PERUT
Durian mempunyai kesan antatacid semula jadi yang dapat meredakn sakit perut. Kandungan vitamin dan zat lain yang terdapat pada buah durian dapat menghilangkan rasa sakit pada perut.


6. DAPAT MEMPERBAIKI SISTEM SARAF
Kandungan vitamin B yang cukup tinggi pada durian membantu untuk memperbaiki sistem saraf. Makanlah buah durian agar saraf anda tidak mengalami kerosakan.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment