Jaga Adab Ketika Berdebat Isu Sensitif - Titah Sultan Kedah

Share on Google Plus
Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menegur sikap segelintir masyarakat yang sering berdebat secara tidak beradab mengenai isu-isu sensitif di laman sosial semata-mata kerana perbezaan ideologi sempit atau kepentingan diri sendiri.

Baginda bertitah, perdebatan isu-isu mengenai kemuliaan agama Islam, kedaulatan raja-raja, hak keistimewaan kaum serta hukum agama di alam maya, sering kali mengundang tafsiran negatif berhubung perkara berkaitan.

 Tidak terkecuali, teguran sama turut dititahkan terhadap sebahagian golongan ilmuan agama yang sering mengeluarkan fatwa, tuduh menuduh dan berdebat di ruang maya sehingga masyarakat berpecah belah.

“Senario ini menjadi virus yang memporak-peranda dan mengelirukan rakyat, memecah belah serta mengkucar-kacirkan ukhwah yang selama ini terjalin indah.

“Apatah lagi pimpinan politik dan individu berkepentingan mengambil kesempatan untuk mewujudkan suasana tidak harmoni sekali gus menghangatkan lagi permusuhan dan polemik sesama umat Islam,” titahnya.

Baginda bertitah demikian ketika merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima, Dewan Undangan Negeri Ke-13 di sini hari ini.

Teks titah ucapan baginda dibacakan Raja Muda Kedah, Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah

- Utusan Online


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment