KAJIAN: Wanita Lebih Cenderung Minta Cerai | KAKI PALU

KAJIAN: Wanita Lebih Cenderung Minta Cerai

Share on Google PlusKajian terbaru mendedahkan, wanita dua kali ganda lebih cenderung memohon perceraian berbanding lelaki selain lebih terbuka menceritakan masalah rumah tangga di laman sosial.

Kajian yang dilakukan oleh Prof William J Doherty dari Universiti Minnesota, Amerika Syarikat memberitahu, kedua-dua situasi itu membuatkan masalah perceraian di seluruh dunia semakin meningkat.

Tambahnya lagi, isu perceraian kini dianggap perkara biasa dan bukan lagi sesuatu perkara yang memalukan.

Kebanyakan menjadikan pasangan atau suami sebagai satu ‘aksesori’ untuk membahagiakan mereka. Jika mereka gagal menemui kebahagiaan dalam rumah tangga, wanita lebih mudah meminta cerai daripada pasangannya.

Secara purata data perceraian di Minnesota, Amerika Syarikat menunjukkan sebanyak 56 peratus daripada 577 pasangan memilih untuk bercerai berbanding untuk berbaik semula manakala hanya 12 peratus yang ingin atau mungkin berbaik semula.


7 punca perceraian semakin meningkat

1. Terlalu terdedah dengan media sosial
2. Kurang komunikasi dalam keluarga
3. Sikap yang pelbagai
4. Tidak berupaya mengendalikan konflik
5. Generasi muda cepat mengalah
6. Boleh berdikari sendiri tanpa pasangan
7. Mental dan masalah dadah


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment