Dituduh Beli Gelaran Datuk, Ini Jawapan Afdlin Shauki... | KAKI PALU

Dituduh Beli Gelaran Datuk, Ini Jawapan Afdlin Shauki...

Share on Google Plus
Hujung minggu lepas, Afdlin Shauki ialah antara 155 orang yang menerima darjah kebesaran dan pingat dari Istana Pahang bersempena keputeraan Sultan Pahang yang membawa glaran Datuk.


Bagimanapun, terdapat cakap-cakap kurang menyenangkan mendakwa Afdlin membeli gelaran tersebut, tambahan pula dia dikatakan antara yang lantang membidas di media sosial tatkala pelawak Zizan Razak membuat jenaka mengenai ‘Datuk beli’ sebagai pengacara di malam pelaksanaan Festival Filem Malaysia yang baru berlangsung.

Malam tadi, Afdlin melalui akaun Instagramnya telah menulis panjang mengenai dakwaan dia telah ‘membeli’ gelaran Datuk tersebut.
Assalammualaikum. Lewat malam ni aku berfikir. Masih rasa macam dalam alam mimpi. Tak pernah berlaku dalam sejarah industri hiburan ini apa yg berlaku pada kami. Tak sangka yang 4 orang sahabat satu angkatan dapat mencapai kurnia ini sewaktu kami semua masih hidup.


I am so proud of my brothers. Peduli apa orang nak kata. Baju tu memang kami beli. Tapi kurnia kami tidak.


Kurnia ini bukan kami cari. Kami hanya buat yang terbaik dalam hidup kami untuk memberi nafkah terbaik untuk keluarga kami. Tapi dalam perjalanan itu, ada manafaat juga yang di berikan kepada masyarakat.


Terima kasih kepada pihak Istana yg memberi pengiktirafan kepada kami sebagai anak seni, usahawan dan sukarelawan. Allah SWT saja tahu apa yg kita sudah buat dengan bakat, tenaga dan harta kami selama ini.


Kami bermula dari bawah dgn penuh kesusahan. Kami bukan tak pernah jatuh dan bangun. Dengan berbekalkan kepercayaan pada diri sendiri, keinginan untuk menghibur dan memberi manafaat, kami sampai ke tempat ini.


Kini kami masih berusaha. Masih belajar. Masih memberi manafaat. Semoga kami dapat memberi peransang kepada sesiapa sahaja yang tak percaya yang seorang budak Flat Sri Sabah boleh merubah hidup keluarganya dan menjadi pemangkin perubahan dalam industri atau masyarakat sekelilingnya.


Terima kasih kepada yNg menyokong kerja-kerja kami selama ini. In Shaa Allah kami akan terus memberi yg terbaik dan membawa perubahan positif pada industri kami dan masyarakat Malaysia.

Percayalah! You can do it too!! Aku bersyukur pada Allah SWT dan sangat merasa rendah diri di atas pemberian-Nya ini.Afdlin yang ini seorang usahawan memulakan karier sebagai penyanyi untuk Roslan Aziz Production sekitar 90-an dan kemudian membabitkan diri sebagai pelakon sebelum menceburi bidang pengarahan filem.

Bagaimanapun, Afdlin sebelum ini memberitahu telah berhenti mengeluarkan filem kerana sambutan kurang memberangsangkan penonton filem Malaysia terhadap filem tempatan dan memulakan perniagaannya dalam bidang pakaian. – beautifulnara.comShare on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment