Jom Buat Report/Aduan Di Atas Salah Laku Rafizi Melanggar Akta SSM | KAKI PALU

Jom Buat Report/Aduan Di Atas Salah Laku Rafizi Melanggar Akta SSM

Share on Google Plus
Name:
NRIC/Passport:
Address:
Telephone No.:

COMPLAINT PARTICULARS

Complaint details:

INVOKE Solutions Sdn Bhd
1189364-U
35-1, The Trillium,
Jalan Tasik Utama 6,
Medan Niaga Tasik Damai,
57000 Sungai Besi, Kuala Lumpur

Syarikat ini mengutip derma daripada orang ramai secara terbuka. Boleh rujuk di pautan ini: http://rafiziramli.com/2017/09/invoke-perincian-sumber-kewangan-pecahan-gaji-sewa-sumbangan-dari-simpanan-dan-soalan-soalan-berbangkit/

Action expected from SSM:

Tindakan undang-undang wajar dikenakan terhadap syarikat ini yang menyalahi akta termasuk akta ssm

1. Seksyen 25(1) Akta Bank & Institusi-Institusi Kewangan 1989:
– Melarang mana-mana individu yang tidak mempunyai lesen daripada menerima dan mengambil deposit. Jika sabit kesalahan, pemilik-pemilik syarikat terlibat boleh didenda tidak melebihi RM10Juta atau dipenjara untuk tempoh 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

2. Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram & Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 :

– Syarikat itu juga perlu disiasat dibawah Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram & Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA 2001) yang melarang mana-mana individu daripada terlibat atau cuba untuk membabitkan diri atau bersubahat melakukan kegiatan penggubahan wang haram. Jika disabitkan kesalahan, mereka yang didakwa boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5 Juta atau dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

3. Seksyen 366 (3) Akta Syarikat 1965

– Melarang sesiapa yang merupakan pegawai atau agent syarikat yang memperolehi apa-apa wangsama ada untuk syarikat, diri sendiri atas orang lain secara menipu atau berjanji palsu dengan niat untuk memperdaya. Jika sabit kesalahan, ianya boleh dikenakan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM 250,000.00 atau kedua-duanya sekali.

Attachment: (2 fil pdf)

Email ADUAN ke: aduan@ssm.com.my

Atau submit aduan di: https://www.ssm.com.my/en/complaint-AR

Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment