Sekolah Cina: Dedak Untuk Beli Undi Cina | KAKI PALU

Sekolah Cina: Dedak Untuk Beli Undi Cina

Share on Google Plus
GAMBAR HIASAN

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 12 September 2017

Kebanyakan salah faham berlaku apabila terdapat gangguan komunikasi atau kekurangan komunikasi. Ada kalanya satu pihak, atau kedua-dua pihak, enggan melihat dari sudut pandangan orang lain atau berpura-pura tidak memahami pandangan orang lain. Kemudian ada orang-orang yang menimbulkan tuduhan perkauman untuk mengalahkan orang lain dalam perdebatan. Tuduhan perkauman sangat berkesan dan biasanya menyebabkan pihak lawan berundur.

Terdapat dua perkara yang tidak boleh dipertikaikan di Malaysia. Satu adalah sekolah Cina/pendidikan Cina dan satu lagi adalah Islam/Syariah. Sekiranya anda mengkritik atau menyerang sekolah Cina atau pendidikan Cina, mereka akan menggelar anda anti-Cina dan jika anda mengkritik atau menyerang Islam atau Syariah mereka akan menggelar anda anti-Islam. Oleh itu, kebanyakan orang tidak mahu menyentuh atau menghampiri isu-isu ini.

Orang bukan Islam, khususnya orang Cina DAP, menentang Syariah, khususnya undang-undang dalam Syariah yang menyentuh jenayah dan hukuman. Orang Cina DAP tidak menyembunyikan penentangan mereka terhadap Syariah dan sangat terbuka mengenainya.

Apa yang dilihat oleh Cina DAP sebagai keterbukaan dilihat oleh orang Islam sebagai keangkuhan. Orang Cina DAP begitu sombong bahawa mereka tidak lagi menyembunyikan penentangan mereka terhadap Syariah dan berani untuk secara terbuka menentangnya. Hakikat bahawa DAP secara unilateral menutup Pakatan Rakyat dan membentuk Pakatan Harapan supaya PAS boleh dihukum kerana membentangkan Rang Undang-Undang Pindaan Syariah Ahli Persendirian di Parlimen yang menunjukkan ketegasan bangkangan terbuka DAP terhadap Syariah.

Orang Cina DAP dan kebanyakan bukan Islam berhujah bahawa Rang Undang-Undang Pindaan Syariah Ahli Persendirian itu melanggar Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan itulah sebabnya mereka menentangnya. Mereka juga berhujah bahawa Malaysia tidak boleh mempunyai dua set undang-undang atau dua sistem kehakiman. Mereka menambah bahawa mereka takut orang bukan Islam kelak akan tertakluk kepada undang-undang Islam ini.

Semua tiga hujah ini ditolak oleh orang Islam. Pertama sekali, pada orang Islam, Syariah tidak mempunyai kaitan dengan sistem kehakiman tetapi mengenai agama. Dan orang bukan Islam tidak boleh mengajar orang Islam bagaimana untuk mengamalkan Islam. Kedua, Malaysia sentiasa mempunyai sistem Syariah dan sistem kehakiman sejak lama sebelum Merdeka. Apabila orang bukan Melayu memohon kewarganegaraan Malaya pada tahun 1957, Syariah telah pun wujud. Jadi kenapa sekarang selepas 60 tahun orang bukan Melayu tiba-tiba menentang Syariah?

Apabila orang Melayu dan bukan Melayu, atau orang Islam dan bukan Islam, melihat isu ini dari dua dimensi yang berbeza pasti tiada persetujuan yang boleh dicapai. Orang Islam melihat isu ini sebagai orang-orang bukan Islam mencampuri hal ehwal Islam dan melanggar asas bagaimana Malaya dibentuk. Apabila orang bukan Melayu meminta untuk menjadi warganegara pada tahun 1957, Syariah sudah pun wujud dan itulah terma untuk mereka diberi kewarganegaraan: untuk menerima Islam sebagai agama Persekutuan. Jadi mengapa menentang Syariah sekarang? Jika mereka tidak dapat menerima Syariah atau dua sistem kehakiman maka mereka sepatutnya meninggalkan negara ini pada tahun 1957 dan tidak meminta untuk menjadi warganegara Malaya.

Itulah hujah mudah oleh orang Melayu atau Muslim, yang pada orang bukan Melayu atau bukan Islam bersifat menghina. Tetapi jika orang bukan Islam tinggal di Arab Saudi, atau bahkan di Brunei, mereka perlu menerima dan mematuhi undang-undang tempatan. Bolehkah orang Islam di UK, Australia, atau mana-mana negara 'Kristian', menyembelih lembu dan kambing di hadapan rumah mereka pada Hari Raya Korban? Itulah salah satu ritual dalam Islam (sama seperti Hindu yang membawa Kavadi) tetapi undang-undang tempatan tidak membenarkannya. Jadi orang Islam terpaksa meninggalkan ritual Islam dan mematuhi undang-undang tempatan.

Isu pendidikan Cina dan sekolah Cina adalah sama. Orang Cina melihatnya sebagai hak mereka. Orang Melayu melihatnya sebagai suatu keistimewaan. Hak milik anda dan tidak boleh dirampas. Keistimewaan bukan milik anda dan boleh dirampas. Sebagai contoh, pasport bukanlah hak tetapi keistimewaan dan pasport anda boleh dirampas dari anda jika anda menyalahgunakannya.

Orang Cina tidak mempunyai hak untuk pendidikan Cina dan sekolah Cina. Tetapi kerajaan yang dipimpin Umno membenarkan mereka pendidikan Cina dan sekolah-sekolah Cina untuk alasan politik. Rakan kongsi Cina dalam pakatan pemerintah memberitahu Umno bahawa satu-satunya cara kaum Cina akan menyokong kerajaan adalah dengan memberikan mereka pendidikan Cina dan sekolah Cina. Jika tidak, mereka tidak akan menyokong kerajaan dan akan mengundi pembangkang.

Orang Melayu juga telah diberitahu bahawa Umno sendiri tidak dapat membentuk kerajaan. Mereka memerlukan rakan kongsi bukan Umno yang lain dalam pakatan pemerintah untuk membentuk kerajaan kerana Umno hanya boleh memenangi separuh undi dan kerusi manakala separuh lagi harus datang dari rakan kongsi bukan Umno.

Orang Melayu cukup pintar untuk memahami ini walaupun pendidikan sekolah bukan Cina yang lebih 'rendah' yang mereka terima. Umno memerlukan beberapa bentuk perkongsian kuasa untuk kekal berkuasa dan satu-satunya cara parti bukan Umno boleh memenangi undi dan kerusi yang cukup untuk digunakan oleh Umno adalah dengan memberikan kepada orang Cina pendidikan Cina dan sekolah Cina.

Jadi, pertama sekali, orang Melayu tidak melihat pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai hak tetapi satu keistimewaan. Dan keistimewaan bukanlah milik anda dan boleh dirampas. Kedua, orang Melayu melihat pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai sistem dedak untuk membeli undi Cina. Ya, orang Cina juga makan dedak dan anda perlu memberi dedak kepada mereka untuk mendapatkan undi mereka. Dan itulah tujuan sebenar pendidikan Cina dan sekolah-sekolah Cina, rasuah untuk membeli undi Cina.

Jadi, jika Umno atau kerajaan menggunakan pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai rasuah atau dedak untuk membeli undi Cina, dan jika orang Cina tidak mengundi Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno, maka mengapa terus menyuap orang Cina dengan dedak pendidikan Cina dan Sekolah Cina ini? Anda menyuap seseorang untuk mendapatkan sesuatu. Jika anda tidak mendapat apa yang anda mahukan maka mengapa terus memberi rasuah?

Orang Cina DAP mengatakan bahawa orang Melayu luar bandar bodoh. Anda boleh pergi ke YouTube untuk melihat ucapan ini. Mereka mengatakan bahawa Umno menyogok orang Melayu dan itulah sebabnya kaum Melayu mengundi Umno. Itu mungkin benar tetapi sekurang-kurangnya orang Melayu cukup jujur untuk menyampaikan undi setelah menerima rasuah. Orang Cina mengambil rasuah mereka dan masih tidak mengundi kerajaan dan kemudian menjerit bahawa ia bukan rasuah tetapi hak kelahiran. Ini menjadikan orang Melayu orang-orang jahat yang jujur dan orang Cina orang-orang jahat yang tidak jujur .

Lebih penting lagi, selepas 60 tahun Merdeka masih ramai orang Cina yang tidak boleh berbahasa Malaysia. Mereka menjerit mereka adalah rakyat Malaysia dan meminta layanan yang sama rata dan menuntut DEB dibatalkan, Perkara 153, keistimewaan Bumiputera, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, mereka berkelakuan seperti mereka baru sahaja berpindah dari China semalam. Dan orang Melayu percaya ini adalah kerana pendidikan Cina dan sistem sekolah Cina yang melahirkan kaum Cina yang bersifat perkauman dan sombong.Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/chinese-schools-dedak-to-buy-chinese-votes/


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment