KL Duduki Tangga Ke4 Bandar Ekspat Terbaik, Kalahkan Amsterdam & Barcelona | KAKI PALU

KL Duduki Tangga Ke4 Bandar Ekspat Terbaik, Kalahkan Amsterdam & Barcelona

Share on Google Plus


KUALA Lumpur telah mengalahkan beberapa bandar-bandar Eropah yang paling terkenal untuk muncul pada kedudukan ke-4 bandar ekspat yang terbaik dalam senarai kedudukan 2017 InterNations Expat City Rankings.

Ibukota Malaysia berada hanya di belakang Manama, Prague dan Madrid, antara 51 bandaraya yang dinilai oleh ekspat.

Ia satu peningkatan untuk Kuala Lumpur, atau Kay El (KL), seperti yang disebut oleh rakyat Malaysia, yang berada pada tangga ke-24 tahun lepas.

Paris, Jeddah dan Lago bagaimanapun, adalah 3 bandar raya yang paling teruk untuk ekspat, selepas Dublin dan Riyadh.

Peserta diminta untuk menilai lebih daripada 25 aspek kehidupan bandar di luar negara pada skala satu hingga tujuh. Proses penarafan itu menekankan kepuasan peribadi responden dengan aspek-aspek ini dan mempertimbangkan kedua-dua topik emosi serta aspek-aspek yang lebih faktual dengan graviti yang sama.

Penarafan responden ini kemudian dikumpulkan dalam pelbagai kombinasi untuk 13 subkategori, dan nilai min digunakan untuk membuat empat indeks topikal: Kualiti Kehidupan Bandar, Keselesaan untuk Menetap, Kehidupan Bekerjaya di Bandar, dan Kewangan dan Perumahan.

Kuala Lumpur berada di bahagian teratas dalam Getting Settled Index, yang mengambil kira keramahan penduduk tempatan terhadap ekspat dan ketersediaan dan kos penginapan.

10 bandar terbaik untuk ekspat, menurut 2017 InterNations Expat City Rankings, adalah:

1. Manama
2. Prague
3. Madrid
4. Kuala Lumpur
5. Amsterdam
6. Barcelona
7. Johannesburg
8. Bangkok
9. Basel
10. Frankfurt


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 comments:

 1. artikel yang sangat berguna.

  luangkan sedikit waktu untuk melihat situs web saya

  Rumah Bandar
  Bandarq online

  ReplyDelete