KL Masih Berdodododo... Demam Baby Shark Tak Surut Lagi | KAKI PALU

KL Masih Berdodododo... Demam Baby Shark Tak Surut Lagi

Share on Google Plus


Sepanjang minggu ini di aplikasi Raku, warga Kuala Lumpur lebih banyak mendengar lagu Baby Shark Doo Doo berbanding lagu-lagu popular lain untuk berada di tempat pertama Carta Awani Raku.

Baby Shark mengetepikan lagu-lagu popular tempatan lain seperti Terus Mencintai nyanyian Siti Nordiana, Kisah Ku Inginkan nyanyian Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Judika dan juga lagu rock  kapak Bunga Larangan (UG14).

Tetapi bagaimana 'demam' Baby Shark Doo Doo ini bermula?


Lagu Baby Shark Doo Doo mencecah tontonan sehingga 800 juta di YouTube sejak dimuat naik setahun lalu.

Lagu ini merupakan sebahagian daripada siri Baby Shark yang dilancarkan ‘start-up’ pendidikan Korea, SmartStudy melalui jenama Pinkfong pada 2015.

Baby Shark Doo Doo menjadi tular selepas beberapa kumpulan K-Pop seperti Girl’s Generation, Red Velvet dan Blank Pink yang membawakan lagu ini ketika persembahan di program televisyen dan juga konsert mereka.

Walaupun sudah setahun dimuat naik ke platform YouTube, namun belum ada tanda-tanda fenomena lagu ini akan reda.

Menurut laporan Forbes, 65 peratus keuntungan kandungan digital Pinkfong dijana luar dari Korea.

Syarikat itu menjangkakan pendapatan daripada YouTube akan meningkat sebanyak 30 peratus pda tahun 2017 selepas ianya menjadi kegilaan seluruh dunia.Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment