Laga Anjing Dengan Babi Hutan? | KAKI PALU

Laga Anjing Dengan Babi Hutan?

Share on Google PlusPihak berkuasa wilayah Jawa Barat mengharamkan pertandingan laga anjing dengan babi hutan susulan laporan media mengenai aktiviti itu dan bantahan daripada aktivis haiwan.


Reuters pada bulan lalu melaporkan, hadiah wang tunai mencecah AS$2,000 (RM8,446) diberi kepada anjing yang menang dalam pertandingan yang digelar penduduk ‘adu bagong’ atau lawan babi hutan, lapor Metro.


Pertandingan hingga haiwan berkenaan cedera atau mati itu dianggap penduduk sebagai satu sukan tradisi yang perlu dipelihara.


Bagaimanapun, Gabenor Jawa Barat, Ahmad Heryawan memberitahu tidak semua tradisi adalah baik.


“Sekiranya sesuatu tradisi itu mempunyai pengaruh dan kesan buruk kepada kehidupan penduduk, ia mesti diharamkan dan dilupakan,” kata jurucakap gabenor, Ade Sukalsah.


Menurutnya, keputusan gabenor melarang aktiviti itu adalah berdasarkan undang-undang jenayah yang mengharamkan penderaan terhadap haiwan.


“Pertandingan ini mempunyai kesan negatif kepada masyarakat kerana menunjukkan kekejaman, penderaan dan keganasan terhadap haiwan,” jelasnya.


Menurutnya, pertandingan itu juga dijadikan sebagai satu bentuk perjudian.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment