Larang Bertudung : 7 Hotel Antarabangsa Disiasat | KAKI PALU

Larang Bertudung : 7 Hotel Antarabangsa Disiasat

Share on Google Plus


Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) memulakan siasatan ke atas hotel antarabangsa bermula dengan tujuh hotel di Putrajaya Selasa lalu berhubung dakwaan larangan pemakaian tudung terhadap pekerja wanita beragama Islam.

Timbalan Ketua Pengarah (Pe­ngurusan dan Pembangunan) JTKSM, Paeza Rosdi berkata, siasatan tersebut akan diteruskan ke negeri-negeri lain termasuk Kedah dan Pulau Pinang serta yang terdekat adalah di Kuala Lumpur dan Selangor.

“Seramai dua pegawai jabatan kami dihantar ke setiap hotel tersebut dan siasatan dijalankan dengan melakukan temu bual ke atas pekerja serta pihak pengurusan hotel berkenaan bagi mendapatkan pandangan mereka berhubung larangan bertudung.

“Walau bagaimanapun, hasil siasatan di tujuh hotel di Putrajaya mendapati tiada halangan ba­gi pekerja wa­nita untuk memakai tu­­dung, sebalik­nya terdapat hotel me­nyediakan tudung bersesu­ai­an de­ngan uniform untuk dipakai pekerja mereka,” katanya dalam sidang akhbar selepas merasmikan Karnival Kerjaya, Kemahiran dan Produk Inovasi Orang Kurang Upaya (OKU) 2017, dekat sini hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Dasar (Cawangan Dasar Perburuhan), Kementerian Sumber Manusia, Dr. Faizal Zainudin dan Ahli Dewan Negara merangkap Ahli Majlis Kebangsaan Bagi Orang Kurang Upaya, K. Bathmavathi.

Sebelum ini, Majlis Rangkaian Kesatuan Se­kerja Antarabangsa Malaysia (Uni-MLC) mendedahkan ramai kakitangan hotel me­ngadu mengenai diskriminasi ter­hadap pekerja wanita Islam dengan diarahkan menanggalkan tudung mereka.

Walau bagaimanapun, Pre­siden Persatuan Hotel Malaysia (MAH), Cheah Swee Hee mempertahankan tindakan hotel me­larang wanita Islam bertudung bekerja di bahagian khidmat pe­langgan sebagai sebahagian dasar antarabangsa.

Dalam pada itu, kata Paeza, pihaknya hanya mengetahui me­ngenai dakwaan larangan tersebut berdasarkan liputan media ekoran sebelum ini tiada laporan mahupun aduan rasmi yang di­terima pihaknya.

“Kami sudah bertanya di semua pejabat negeri dan mereka juga tidak mendapat sebarang adu­an berhubung perkara tersebut.

“Kami juga turut menghubungi pihak Uni-MLC untuk mendapatkan maklumat mengenai 16 hotel yang bakal didedahkan, namun tiada sebarang maklum balas di­terima,” katanya.

Sementara itu, karnival yang dianjurkan Bahagian Dasar (Ca­wangan Dasar Perburuhan), Kementerian Sumber Manusia itu menawarkan lebih 1,000 peluang pekerjaan kepada golongan OKU, melibatkan 25 majikan, 30 pempamer produk inovasi, latihan kemahiran dan keusahawanan.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment