Turki Haramkan Kegiatan LGBT | KAKI PALU

Turki Haramkan Kegiatan LGBT

Share on Google PlusPihak berkuasa Turki bertindak mengharamkan semua aktiviti kebudayaan berkaitan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT) di wilayah Ankara bagi mengekalkan keamanan awam.


Pihak pentadbiran Ankara berkata menerusi laman web mereka, “Sejak 18 November (Sabtu) dan sehingga notis selanjutnya, semua acara (berkaitan LGBT) seperti filem, teater, penyaringan, panel, seminar (kolokium), pameran dan sebagainya telah diharamkan.”


Hal ini kerana acara-acara LGBT boleh “menimbulkan provokasi dalam masyarakat”, tambah pihak pentadbiran lagi seperti yang dilaporkan Free Malaysia Today.


Sebelum itu, Turki mengharamkan festival filem gay German yang sepatutnya diadakan di ibu kota negara itu demi mengelak dari berlakunya kebencian dan serangan keganasan.


Pihak berkuasa Turki juga telah mengharamkan penganjuran perarakan tahunan besar-besaran kumpulan gay atas faktor keselamatan sejak 3 tahun yang lalu.


Awal bulan ini, Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan menyelar kewujudan kuota untuk gay dalam jawatankuasa komuniti dengan mengatakan bahawa ianya bertentangan dengan nilai-nilai negara tersebut.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment