DAP Ada Agenda Tersirat Tentukan Calon PM Pakatan | KAKI PALU

DAP Ada Agenda Tersirat Tentukan Calon PM Pakatan

Share on Google Plus


PAS mendakwa DAP ada agenda tersirat dalam isu menentukan siapa bakal calon Perdana Menteri Malaysia sekiranya Pakatan Harapan menang PRU ke-14 nanti.

Pesuruhjaya PAS Perak Haji Razman Zakaria berkata rakyat khasnya orang Melayu dan umat Islam jangan mudah terpedaya kerana calon PM yang akan ditentukan nanti adalah calon pemimpin yang boleh `dicucuk hidung’.

Beliau berkata yang menentukan calon Perdana Menteri itu nanti adalah Lim Kit Siang.

“Sebab itu kita katakan Pakatan Harapan ini ketuanya adalah DAP…parti-parti orang Melayu di dalam itu adalah boneka kepada DAP dan DAP akan mencari calon Perdana Menteri atau pemimpin yang boleh dicucuk hidung.

“Ini dia punya konsep …konsep yang dok ada …konsep itu dulu …saya pun terkejut mengapa Lim Guan Eng yang akan membuat pengumuman itu…mengapa?…dan kalau betul-betul ikhlas atas pembangunan negara..kita nak bagi kepada negara dan kita nak buat pembangunan negara sepatutnya kita kata `the best’ daripada orang yang terbaik daripada kalangan yang boleh membawa kesejahteraan kepada semua.

“Ini dia punya agenda sekarang …itu yang kita kata demokrasi terpimpin yang dia nak bawa… bahawa sekiranya dia nak menjadikan hasrat asal DAP iaitu Malaysian-Malaysian,” kata Haji Razman.

Semalam Guan Eng dalam kenyataannya berkata, Pakatan Harapan akan mengumumkan calon Perdana Menteri baharu bulan hadapan bagi menggantikan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang masih menjalani hukuman penjara.

Katanya, pihaknya sudah mempunyai pilihan lain yang akan menggantikan Anwar Ibrahim yang sebelum ini diletakkan sebagai calon Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi PRU ke-14 kelak.

Mengenai persiapan pilihanraya, katanya, PAS Perak sudah bersiap sedia bila-bila masa untuk menghadapi PRU ke-14.

“Dengan calon dan sebagainya bertanding cukup untuk membentuk kerajaan negeri Perak dan insyallah kerajaan Malaysia.

“Di negeri Perak ini setakat ini kita dah ada melebihi 40 kerusi yang kita target untuk bertanding,” ujarnya.

Ditanya sama ada mana mana parti dalam Pakatan Harapan memujuk untuk menjalin kerjasama dengan PAS menjelang PRU ke-14 nanti ini kata beliau:

“Saya daripada asal prinsip bahawa keputusan yang dibuat oleh PAS Pusat memutuskan tahlul syiasi dengan DAP …tidak ada hubungan apa dengan PAN. . . tidak ada hubungan apa dengan PKR dan dia tak boleh nak pujuk apa..tak ada kerjasama kecuali keputusan Pusat membuat kerjasama ..jadi tetap tidak ada kerjasama.”


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment