Maybank Diiktiraf Sebagai Bank Paling Selamat | KAKI PALU

Maybank Diiktiraf Sebagai Bank Paling Selamat

Share on Google PlusMalayan Banking Bhd. (Maybank) dan anak syarikatnya di Indonesia, PT Bank Maybank Indonesia digelar sebagai bank yang paling selamat, masing-masing dalam negara yang mereka beroperasi.

Ia berdasarkan kepada satu senarai kedudukan antara negara yang diterbitkan oleh majalah kewangan antarabangsa Global Finance berpusat di New York, Amerika Syarikat yang diterbitkan sejak 1987 dan diedarkan di 163 negara.

Bank-bank tersebut dipilih melalui satu penilaian mengikut penarafan jangka panjang mata wang asing daripada Moody’s, Standard & Poor dan Fitch termasuk jumlah aset merangkumi 1,000 bank terbesar di seluruh dunia.

Selain penamaan bank-bank yang paling selamat dalam 106 negara, laporan penuh majalah tersebut memasukkan penyenaraian 50 bank yang paling selamat di dunia dan, 50 bank perdagangan yang paling selamat.

Juga disenaraikan ialah 50 bank paling selamat dalam pasaran baharu muncul, institusi kewangan Islam yang paling selamat dalam Majlis Kerjasama Teluk dan bank-bank yang paling selamat mengikut wilayah.

Pengarah Editorial dan Penerbit Global Finance, Joseph D. Giarraputo, berkata walaupun wujud usaha bagi mengharmonikan peraturan kewangan merentas rantau dan di seluruh dunia, peraturan yang ada tetap kekal unik.

“Ini melibatkan setiap negara, disebabkan oleh risiko tertentu dan sumber. Ia khususnya bagi bank yang beroperasi merentasi sempadan, cabaran yang dihadapi ialah untuk bertindak balas kepada sesuatu situasi pada masa sama.

“Mereka juga perlu menawarkan pengalaman yang konsisten bagi pelanggan korporat yang juga beroperasi dalam beberapa bidang kuasa yang berbeza,” kata Giarraputo. – BERNAMA


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment