Saiful Kepada Dr M: Ingat Saya, Saya Adalah Mangsa Anwar

Share on Google PlusTulisan asal oleh:
Malaysia Today, 14 Disember 2017

(The Star) - Bekas pembantu kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Saiful Bukhari Azlan berkata beliau kesal dengan sokongan jelas Tun Dr Mahathir Mohamad dalam menggesa pembebasan pemimpin pembangkang yang dipenjara itu.

Dalam status Facebook yang disiarkan pada hari Khamis, Saiful berkata bekas perdana menteri itu "seharusnya lebih mengetahui" bahawa dialah "mangsa sebenar" perbuatan jenayah Anwar.

"Saya menyuarakan kekesalan saya bahawa Tun Mahathir memilih untuk mempolitikkan kes jenayah yang telah diputuskan oleh mahkamah undang-undang.

"Saya menggesa Tun Mahathir untuk menghormati keputusan mahkamah. Sebagai bekas perdana menteri, Tun Mahathir sepatutnya lebih mengetahui. Saya adalah mangsa sebenar tindakan jenayah Anwar Ibrahim," tulisnya.

Pada hari Rabu (13 Disember), Dr Mahathir dan penasihat undang-undang antarabangsa Anwar, Kimberley Motley mengeluarkan satu kenyataan bersama yang menggesa supaya Anwar “dibebaskan tanpa syarat" dari penjara dengan segera.

Saiful berkata Dr Mahathir telah dibutakan oleh fakta kes itu untuk memenuhi agenda politiknya sendiri walaupun simpati beliau sebelum ini terhadapnya sebagai mangsa tiga tahun lalu.

"Mudahnya seseorang untuk melupakan prinsip-prinsip dan makna keadilan apabila ia memenuhi tujuan politiknya yang terdesak itu.

"Pada Oktober 2014, Tun Mahathir telah menyatakan rasa simpatinya terhadap saya sebagai mangsa ketika saya melawatnya di pejabat Yayasan Perdana, bersama isteri saya dan anak saya yang baru lahir," katanya.

Dia menambah bahawa adalah benar bahawa dalam politik, tidak ada kawan atau musuh yang kekal, hanya kepentingan.

Catatan Facebook Saiful disertai dengan gambar yang diambilnya bersama Dr Mahathir semasa lawatannya pada 2014.

Pada tahun 1998, ketika Dr Mahathir menjadi perdana menteri, beliau memecat Anwar sebagai timbalannya dan memecatnya dari Kabinetnya.

Anwar kemudiannya dibicara di mahkamah kerana rasuah dan liwat dan kemudiannya disabitkan dengan kedua-dua kesalahan itu, sebelum keputusan liwat itu dibatalkan pada tahun 2004 apabila pengganti Dr Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi, menjadi perdana menteri.

Anwar kini menjalani hukuman penjara lima tahun kerana meliwat Saiful, 32, di kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara pada 26 Jun 2008.

Dr Mahathir kini menjadi pengerusi Pakatan Harapan dan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia, selepas beliau meninggalkan Umno selepas masalah dengan kepimpinan Umno sekarang.Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/saiful-tells-dr-m-remember-me-i-was-anwars-victim/


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment