“Kalau Dia Pulangkan Gelaran Datuk, Lagi Baik” | KAKI PALU

“Kalau Dia Pulangkan Gelaran Datuk, Lagi Baik”

Share on Google PlusTurut berdukacita dengan kejadian yang mengaitkan Datuk Farid Kamil minggu lalu, Pemangku Sultan Pahang, Tengku Abdullah Sutan Ahmad Shah yang baru-baru ini menganugerahkan gelaran Datuk kepada Farid.

Dalam kenyataan, Tengku Abdullah tidak memaksa untuk Farid memulangkan gelaran itu namun menerima baik sekiranya Farid memulangkan semula gelaran Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang diberikannya.

“Semua individu yang mendapat Datuk, telah tersurat dan tersirat dalam etika untuk layak memakai gelaran ini. Kalau hendak diikutkan hati, nak tarik semua (anugerah kebesaran negeri). Saya dukacita kalau terdapat individu yang digelar Datuk berkelakuan seperti ini”

“Kalau dia hendak pulangkan, terpulanglah. Kalau dia sedar dan dia hendak pulangkan, itu lebih baik. Saya bukan mahu menghukum, tapi mereka sendiri yang tersalah langkah. Kalau hendak tarik semula, kita juga harus mengikut prosedur,” katanya kepada porta Oh Bulan.

Menurut Tengku Abdullah, individu yang dianugerahkan gelaran ini perlulah mengikut etika dan baginda kecewa dengan kejadian yang berlaku kerana membabitkan gelaran Datuk yang dianugerahkan. (rtky/w)


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment