Elak Hukuman, Lelaki Gay Indonesia Lari Ke Kanada | KAKI PALU

Elak Hukuman, Lelaki Gay Indonesia Lari Ke Kanada

Share on Google PlusSeorang lelaki gay Indonesia, Zulfikar Fahd mendakwa bahawa dia melarikan diri dari negara asal dan meminta perlindungan suaka negara Kanada kerana tidak mahu dihukum atas kesalahan berhubungan dengan pasangan sejenis.


Dakwa Fahd seperti dalam Reuters, negara Indonesia semakin tegas mengekang aktiviti-aktiviti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) dengan menyerbu “parti seks gay”, menyerbu perjumpaan golongan LGBT, menahan sebahagian golongan LGBT atas dakwaan menyalahi undang-undang pornografi dan menyebabkan ramai LGBT menyembunyikan diri.


Bahkan, pihak berkuasa Indonesia juga telah menyekat laman web berkaitan LGBT dan meminta pihak berkaitan menyekat aplikasi LGBT agar rakyat Indonesia tidak dapat lagi mengaksesnya.


Disebabkan perkara ini, Fahd telah menyalahkan pihak polis Indonesia yang didakwanya hanya mengikut arahan pihak konservatif (yang mahu LGBT diharamkan).


Parlimen Indonesia dijangka akan meluluskan pindaan rang undang-undang yang akan mengharamkan seks luar nikah dan seks sesama jenis tidak lama lagi.


Menurut cadangan undang-undang ini, mereka yang melakukan seks gay secara terbuka akan dipenjarakan sehingga 18 bulan dan sekiranya terdapat bahan bukti video, mereka akan dipenjarakan sehingga 9 tahun lama.


Selain daripada itu, kerajaan Indonesia juga telah menyekat 169 laman LGBT yang didakwa mengandungi unsur tidak bermoral dan sedang mempertimbangkan undang-undang nasional yang akan mengharamkan kandungan berunsur lesbian, gay, biseksual, dan transgender (LGBT) daripada sebarang siaran TV menjelang akhir tahun ini.


Baru-baru ini menurut satu kajian dari Pusat Penyelidikan Saiful Mujani, lebih 90% rakyat Indonesia tidak dapat menerima golongan LGBT dan percaya bahawa setiap agama melarang perhubungan sesama jenis.Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment