Cambridge Analytica Hanya Lapor Kepada Mukhriz- Azrin Pegawai Media Mukhriz | KAKI PALU

Cambridge Analytica Hanya Lapor Kepada Mukhriz- Azrin Pegawai Media Mukhriz

Share on Google Plus
Wakil SCL Group (CA) mengesahkan bahawa beliau melaporkan terus kepada Mukhriz Mahathir, bukan BN atau kerajaan

Firma perunding politik, Cambridge Analytica tidak pernah diupah oleh Barisan Nasional (BN) atau kerajaan Malaysia, kata Pejabat Perdana Menteri.

"Cambridge Analytica ataupun syarikat induknya SCL Group tidak pernah - pada masa kini atau masa lalu - telah mengikat kontrak atau dibayar dengan apa cara oleh Barisan Nasional, Pejabat Perdana Menteri atau mana-mana pihak bagi kerajaan Malaysia," kata Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan Selasa.

Bagaimanapun, wakil negara SCL Group hari ini mengesahkan kepada kerajaan bahawa nasihat Cambridge Analytica mengenai pilihan raya umum 2013 telah diberikan secara peribadi kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir, yang sekarang timbalan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

"Wakil SCL juga mengesahkan bahawa beliau melaporkan terus kepada Mukhriz Mahathir, bukan BN atau kerajaan," kata kenyataan itu.

Menerusi laman web Cambridge Analytica menampilkan dirinya sebagai peneraju global dalam kempen dipacu data dengan pengalaman lebih 25 tahun

Mukhriz Mahathir membuat kenyataan media menafi beliau pernah guna perkhidmatan Cambridge Analytica namun laman web syarikat tersebut ada menyebut pernah membantu jentera BN Kedah yang dibawah pimpinan Mukhriz pada masa itu untuk menang negeri Kedah pada pilihanraya tahun 2013.

Paling penting Mukhriz Mahathir mengaku bahawa Encik Azrin Zizal yang kini wakil Cambridge Analytica untuk Asia Tenggara ialah pegawai media Mukhriz dari tahun 2009 hingga 2013.
Semakan profail di facebook Azrin Zizal mengesahkan beliau adalah Pegawai Media Mukhriz di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (April 2008- Februari 2008) dan Pegawai Media di Pejabat Menteri Besar Kedah (Mac 2013- Februari 2015)

Barisan Nasional pusat menegaskan tidak pernah menggunakan perkhidmatan syarikat ini untuk PRU13 ataupun PRU14.

Sejak media pembangkang melaporkan mengenai Cambridge Analytica mereka berusaha memanipulasikan fakta dengan mengaitkan BN dan Dato’ Sri Mohd Najib. Namun setelah faktanya jelas Mukhriz Mahathir adalah pembiaya Cambridge Analytica dan pegawainya sendiri adalah wakil untuk Asia Tenggara pasukan Pakatan Harapan dan PPBM sedang bersilat untuk menepis penglibatan Mukhriz.

PPBM cuba bermain isu tertembak Timbalan Presiden PPBM sendiri Mukhriz Mahathir


Untuk makluman Azrin Zizal tidak lagi menyertai Mukhriz dan bakal mendedahkan usaha kerjasama Mukhriz dengan Cambridge Analytica tidak lama lagi.


SUMBER : SABAHKINI2.COM


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment