Nasi Padang Di Singapura Berharga RM60? | KAKI PALU

Nasi Padang Di Singapura Berharga RM60?

Share on Google Plus


Singapura adalah antara negara yang paling dekat dengan negara Malaysia dan menawarkan pendapatan yang agak lumayan buat penduduk Malaysia. Disebabkan itu juga ramai rakyat Malaysia yang sanggup berulang-alik dari Malaysia-Singapura untuk bekerja di sana. Tetapi, ada juga antara rakyat Malaysia yang memilih untuk menetap dan bekerja di Singapura.

Walaubagaimanapun, kadar gaji yang diberikan pada pekerja di Singapura sebenarnya adalah setimpal mengikut harga barang keperluan dan harian yang dijual pada harga yang sangat tinggi di negara terbabit berbanding di Malaysia.

Baru-baru ini, seorang warga Malaysia, Raymond Yeoh baru berpindah selama tiga minggu ke Singapura. Tetapi, beliau sangat terkejut apabila telah dikenakan harga makanan untuk Nasi Padang dengan harga yang tidak masuk akal.

Beliau telah mengambil makanan iaitu sepinggan Nasi Padang yang mempunyai nasi putih, kuah sambal, kacang tanah, makanan laut (ikan dan sotong) serta kari daging bernilai $20.

Jika ditukarkan mata wang pada mata wang ringgit ia bersamaan dengan RM60. Disebabkan itu beliau merasakan harga untuk sepinggan Nasi Padang itu sangat mahal jika dibandingkan dengan Nasi Padang di Malaysia yang hanya bernilai lingkungan RM7 hingga RM9.

Namun begitu, niat beliau menyifatkan harga Nasi Padang di Singapura itu tidak masuk akal telah mendapat pelbagai kritikan dari netizen.

Rata-rata netizen mendakwa tempat makan yang dipilih Raymond iaitu di Food Opera, ION Orchard adalah tempat makan ‘standard’ selain menasihati beliau untuk bertanya dahulu tentang harga sebelum memilih makanan.

Apapun, orang ramai khususnya rakyat Malaysia perlu menyelidik dahulu sebelum memuatnaik sebarang status di media sosial untuk mengelakkan diri anda pula yang menerima kecaman netizen.

Orang ramai memang sudah mengetahui tentang harga makanan yang dijual di Singapura adalah lebih mahal berbanding di Malaysia. Oleh itu, bersyukurlah dengan harga makanan di Malaysia yang masih dijual dengan harga yang murah. –unShare on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment