Dalam Semua Acara Rasmi, Bahasa Melayu Harus Dimartabat | KAKI PALU

Dalam Semua Acara Rasmi, Bahasa Melayu Harus Dimartabat

Share on Google PlusIPOH 29 Mei - Semua acara rasmi di peringkat negeri mahupun kebangsaan mesti memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan tanpa sebarang tolak ansur.

Ketua Umum Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, pada masa sama rakyat harus menguasai bahasa Inggeris dengan baik sekiranya ingin melihat Malaysia berjaya sebagai sebuah negara.

Beliau berkata, bahasa lain seperti bahasa Cina yang kini menjadi bahasa ekonomi penting, boleh digalak untuk diperkembang jika ingin dipelajari oleh mana-mana anak pelbagai bangsa.

"Oleh yang demikian, kalau ada anak Cina, anak Melayu dan India hendak belajar bahasa Cina, kita bagi galakan. Bahasa kebangsaan, mantap rasmi tak boleh tolak ansur, bahasa lain kita boleh kembangkan.

"Kalau kita baca hikayat Hang Tuah yang diangkat sebagai laksamana dan wira Melayu ulung, bukan sahaja disebabkan kepantasan pencaknya yang deras, Hang Tuah juga menguasai ilmu - bahasa Arab, Siam, Jawa selain bahasa Melayu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis iftar perdana yang diadakan di Jalan Pemimpin, Kampung Manjoi, di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Besar, Ahmad Faizal Azumu dan Pengerusi Keadilan Perak, Dr. Muhamad Nur Manuty. - UTUSAN ONLINEShare on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment