Isyarat Apa Ini Kadir Jasin? | KAKI PALU

Isyarat Apa Ini Kadir Jasin?

Share on Google PlusISYARAT APA INI KADIR JASIN?

Saya terkejut membaca tulisan Dato Kadir Jasin(DKJ)saperti tersiar di Sinar Harian dan di petik oleh Free Malaysia Today(FMT)

Ini adalah kerana DKJ adalah KETUA MEDIA DAN KOMUNIKASI MAJLIS PENASIHAT KERAJAAN PH,(MPK-PH)satu badan yg di lihat sangat berpengaruh dan berkuasa di bawah kerajaan baru,malah di lihat lebih berpengaruh dan tinggi dari kabinet itu sendiri.Majlis ini telah bertindak dan mengeluarkan pelbagai kenyataan hatta sebelum kabinet di bentuk lagi.

Kenyataan DKJ di lihat sebagai satu isyarat dan amaran kepada Raja Raja  Melayu apabila beliau secara terang terangan membangkitkan isu KONTRAK SOSIAL ANTARA RAJA DAN RAKYAT!Lebih tepat lagi ianya berbaur HASUTAN.

Apakah ini satu isyarat bahawa pentadbiran baru sedang bergerak ke arah REFORMASI INSTITUSI RAJA DAN CUBA MEMINDA PERLEMBAGAAN saperti pernah di lakukan pada awal 90an yg telah menyeret kita semua dlm pertembungan RAJA DAN RAKYAT?

Dari tulisan Ketua Media dan Komunikasi MPK-PH ini ia sangat jelas sekali..sekali lagi bagi saya ia bersifat ugutan dan hasutan.DKJ sepatutnya menghormati penjelasan yg telah di buat oleh Penyimpan Mohor Besar Majlis Raja Raja Melayu yg telahpun mengeluarkan kenyataan bersabit isu yg di bangkikan pihak tertentu,yg di sentuh beliau di awal para tulisannya.

Apakah ini suara DKJ?atau suara MPK-PH?atau suara orang berkuasa yg lain?..Apakah DKJ merasakan beliau kebal dan di lindungi utk mengeluarkan kenyataan sebegini??

Tulisan DKJ yg mengungkit kemewahan pihak Istana,pembiayaan oleh rakyat dll jelas untuk menyemarakkan kemarahan dan kebencian rakyat terhadap institusi raja.Kearah mana DKJ dan MPK-PH ingin membawa kita setelah “mendapat mandat rakyat”??

Malah sebutan oleh DKJ bahawa RAJA TIDAK KEKAL,boleh di sifatkan sebagai satu percubaan mengugut dan menggugat KEDUDUKAN DAN KEMULIAAN INSTITUSI RAJA RAJA MELAYU!

Namun perlu kita peringatkan DKJ,bahawa rakyat,TERUTAMANYA orang Melayu tidak akan membiarkan peristiwa 90an berulang.Kita juga berharap Kerajaan jangan cuba berketerlaluan dalam tindak tanduk mereka,terutama dalam percubaan yg boleh di sifatkan menggugat kedudukan RAJA RAJA MELAYU,AGAMA ISLAM DAN PALING PENTING PERLEMBAGAAN ITU SENDIRI.

Sebarang usaha meminda perlembagaan saperti yg cuba di bayangkan oleh DKJ akan kita tentang habis habisan.

Kita akur dengan mandat rakyat kpd PH.Kerana itulah kita pastikan peralihan kuasa berjalan secara licin dan tanpa halangan walau mandat itu AMAT NIPIS sekali,malah ketua kerajaan sendiri mempunyai mandat tak sampai 10% di parlimen.

Kita juga ingin mengingatkan DKJ bahawa MANDAT dari pengundi Melayu tidak bersama PH.Statistik jelas menunjukkan lebih dari 70% undi orang Melayu tidak memilih PH.

Sepatutnya DKJ dan MPK-PH
menumpukan usaha utk menunaikan SEGALA JANJI 100 HARI PERTAMA yg belum di tunaikan.Rakyat sedang menunggu dgn sabar PENGHAPUSAN CUKAI GST(bukan zero-rated),PENGHAPUSAN TOL,PENSTABILAN HARGA MINYAK PADA RM1.50/litre,PENDIDIKAN PERCUMA,PENURUNAN HARGA BARANG DLL “HARAPAN”RAKYAT....Dan bukannya ugutan terhadap institusi Raja atau percubaan meminda perlembagaan.

Saya harap pihak berwajib tidak akan merasa takut utk bersikap adil menjalankan siasatan ke atas tulisan DKJ,dan berharap KELUHURAN UNDANG UNDANG dapat di pertahankan.

Saya juga berharap DKJ berlapang dada dgn catitan saya ini.Sebagai seorang yg telah melalui episode awal 90an,saya tidak akan membiarkan peristiwa tersebut berulang lagi semata mata kerana dendam peribadi.

Ahli Parlimen Ketereh
Isnin 27/5/18.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment