KWSP Suri Rumah: MTUC Bantah Tolak 2 Peratus Gaji Suami | KAKI PALU

KWSP Suri Rumah: MTUC Bantah Tolak 2 Peratus Gaji Suami

Share on Google PlusKongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk menolak 2 peratus daripada gaji suami untuk dicarumkan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atas nama isteri.

Setiausaha Agung MTUC, J Solomon sebaliknya  menggesa kerajaan mempertimbangkan kebajikan suami yang merupakan pencari nafkah tunggal dan berpendapatan rendah.

"Kerajaan perlu mengkaji justifikasi supaya tidak membebani suami, terutamanya dengan upah semasa golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) dan pertengahan (M40)," katanya.

Kerajaan baru-baru ini mencadangkan kadar caruman KWSP untuk suri rumah melibatkan 2 peratus daripada gaji suami dan RM50 daripada dana kerajaan. Caruman KWSP untuk suri rumah merupakan antara janji kerajaan Pakatan Harapan yang mahu dilaksanakan dalam tempoh 100 selepas mentadbir negara.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment