Menteri Kewangan : BR1M Tukar Nama, Agih Sebelum Aidilfitri | KAKI PALU

Menteri Kewangan : BR1M Tukar Nama, Agih Sebelum Aidilfitri

Share on Google PlusKementerian Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan kerajaan akan mengagihkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) bulan depan sebelum Aidilfitri.

Melalui kenyataan Twitter semalam, beliau berkata perkara itu adalah arahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, tambah Lim, agihan bantuan itu akan ditukar nama.

"Sepertimana yang diarahkan Dr Mahathir, BR1M (yang akan diberikan nama lain) akan dibayar pada bulan Jun sebelum Aidilfitri. Maklumat lanjut akan diumumkan minggu depan," katanya.

Agihan Jun merupakan agihan kedua di bawah program itu bagi tahun ini selepas agihan pertama dibuat oleh pentabiran BN pada Februari lalu.

Susulan kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-14, Dr Mahathir mengarahkan slogan '1Malaysia' dan ucapan 'salam 1Malaysia' yang diperkenalkan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak tidak lagi akan digunakan.

Dr Mahathir juga memberi jaminan bayaran BR1M akan dikekalkan namun akan menumpukan kepada golongan yang lebih memerlukan.Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment