Notis 6 Bulan Kepada Penjawat Awam Yang Diberhentikan – Cuepacs | KAKI PALU

Notis 6 Bulan Kepada Penjawat Awam Yang Diberhentikan – Cuepacs

Share on Google Plus

KUALA LUMPUR, 30 Mei: Cuepacs hari ini menggesa kerajaan supaya melanjutkan notis penamatan kontrak bagi penjawat awam yang bakal ditamatkan perkhidmatan sekurang-kurangnya enam bulan berikutan pengumuman beberapa agensi yang dibubarkan baru-baru ini.


Presidennya Datuk Azih Muda berkata cadangan ini bagi memberi ruang kepada mereka yang terjejas untuk mendapatkan pekerjaan yang baharu dan merancang masa depan mereka dengan lebih baik.


Menurutnya, kebanyakan mereka yang bakal diberhentikan itu mempunyai bebanan hutang dan komitmen kewangan di samping tanggungan anak yang ramai.


“Kita difahamkan bukan semua yang diberhentikan adalah lantikan politik daripada pentadbiran kerajaan terdahulu, terdapat juga mereka daripada kumpulan pelaksana 1 dan 2 juga golongan profesional dan pengurusan yang menerima notis penamatan perkhidmatan pada 16 Jun.


“Mereka ini tidak langsung terlibat dengan pekerjaan membuat dasar-dasar, sekurang-kurangnya kalau boleh kita minta supaya beri notis berhenti enam bulan kepada mereka sebelum diberhentikan,” katanya kepada pemberita di Wisma Cuepacs di sini hari ini.–BernamaShare on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment