Nasib Penjawat Awam Status Kontrak Akan Lebih Baik Jika BN Berkuasa - Najib | KAKI PALU

Nasib Penjawat Awam Status Kontrak Akan Lebih Baik Jika BN Berkuasa - Najib

Share on Google PlusDatuk Seri Najib Tun Razak berkata penjawat awam kontrak termasuk guru kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) akan menikmati nasib lebih baik jika Barisan Nasional (BN) kekal sebagai kerajaan. 

Menurut bekas perdana menteri itu kerajaan BN tidak tergamak memberhentikan seorang pun daripada 17,000 penjawat awam kontrak yang selama ini dibantu punca pendapatannya.

Merujuk kepada satu status yang dibacanya di Facebook semalam, Najib mendakwa ada penjawat awam kesal dengan tindakan mereka memberi undi kepada Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“Seorang guru KAFA menyebut bahawa dia mengundi PH kerana sejak anaknya lahir, dia berdepan dengan momokan terhadap cukai Barang dan Perkhidmatan (GST)... ke mana dia pergi, pekedai menyebut harga barang naik disebabkan GST. 

“Tiba-tiba dua hari selepas 9 Mei, dia dapat notis pemberhentian kerja meskipun mengundi PH... ditamatkan (perkhidmatan) pada awal Ramadan dan air matanya menitis apabila melihat wajah dua anak kecilnya,” kata wakil rakyat Parlimen Pekan itu di Pekan, semalam.

Najib berkata demikian semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Sumbangan kepada 100 orang golongan asnaf di Masjid Kampung Padang Polo di Pekan semalam, yang turut dihadiri isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau seterusnya berterima kasih kepada pengundinya kerana menjadikan Parlimen Pekan sebagai kawasan kemenangan BN tertinggi pada PRU14 walaupun berlaku penurunan dalam jumlah majoriti undi.

Katanya sebagai anggota Parlimen yang diberikan kepercayaan dan mandat pada pilihan raya lalu, beliau akan terus melunaskan tanggungjawab walaupun dirinya kini dalam kapasiti berbeza.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments: